Kilometerheffing trucks op meer Vlaamse wegen

26-10-2017 13:25

Transportbedrijven zullen op meer wegen in Vlaanderen de kilometerheffing voor vrachtwagens moeten betalen. Onderzoek heeft uitgewezen dat er veel sluipverkeer is, reden om de heffing uit te breiden naar een aantal provinciale wegen.

Op 73 trajecten werd een ,,significante stijging’’ van het vrachtverkeer vastgesteld als gevolg van de kilometerheffing, melden Belgische media op basis van een evaluatie door de overheid. Op zes provinciale wegen wordt de heffing vanaf 1 januari ingevoerd. In Wallonië werd het aantal tolwegen eerder dit jaar al uitgebreid.

Transport en Logistiek Nederland (TLN) heeft er moeite mee dat alle energie in België gestoken wordt in het uitbreiden van kilometerheffing, terwijl het bijbehorende controlesysteem met gps-kastjes nog steeds te wensen overlaat. De brancheorganisatie ziet liever dat daar eerst werk van wordt gemaakt.

De heffing is sinds vorig jaar april van kracht. Truckers klagen veel over haperende gps-kastjes, waardoor ze volgens hen soms ten onrechte 1000 euro moeten afrekenen. De maatregel leverde in het eerste jaar 648 miljoen euro op, waarvan Nederlandse transportbedrijven 11 procent bijdroegen.